lördag 4 juni 2011

Ett tips från dokumentärnörden

Just nu och fram till den 2:a juli så kan man se den svenska dokumentären PressPausePlay på SVT Play. Det är en intressant dokumentär som tar upp den digitala revolutionen - alla kan nu skapa och sprida sina verk tack vare datorn och internet.

Så här står det så SVT:s hemsida om filmens handling:
Teknikutvecklingen har skapat problem för kommersialiseringen av framförallt musik och film. Men vissa menar att det istället är en guldålder för artister. När industrin är döende är artisterna själva på väg att ta makten.
De digitala medierna gör att vem som helst kan bli författare, fotograf eller musiker. Det handlar idag mer om passion än formell utbildning, vilket är en demokratisk kulturutveckling.

Men leder utvecklingen verkligen till bättre konst, film, musik och litteratur? Eller kommer verkliga talanger att drunkna i ett hav av skräp på nätet? PressPausePlay tar ett helhetsgrepp på den nya utvecklingen. I filmen möter vi de människor som vuxit upp med den nya tekniken och som omfamnar den som sin bästa vän - kreatörer som representerar den digitala kulturen idag - exempelvis Moby, Robyn, Lykke Li, Lena Dunham och Seth Godin.

Samtidigt är utvecklingen lavinartad och svåröverblickbar.
- Det är möjligt att man skrattar åt den här filmen om fem år. Men det får man vara beredd på om man gör en ögonblicksbild av något i våldsam förändring, säger filmarna David Dworsky och Victor Köhler.
Det är en intressant dokumentär som tar upp många intressanta och spännande frågor, kanske med mest fokus på vad som händer med musikindustrin. I filmen pratas det om olika plattformer där man kan visa sina verk och en utmärkt plattform är Second Life. I SL kan alla som vill visa upp sina konstverk, sjunga och spela live, ja helt enkelt visa upp sin talang. Allt är av skiftande kvalitet, allt är långifrån bra men alla har samma förutsättningar att i SL få visa vad man kan och det gillar jag.

1 kommentar:

  1. Jag vet inte om jag tycker Robin representerar den digitala kulturen. Hon är en av dem som varit hårdast fördömande av fildelning t ex.

    /Apmel

    SvaraRadera