onsdag 25 augusti 2010

Rob och Jans får mig att tänka på Roy och Jan

Tidigare i veckan besökte jag den nya The Susa Bubble Story-utställningen som just nu går att beskåda i Angel Gallery. I galleriet finns åtta separata och pågående utställningar av olika konstnärer.

En av dessa fastnade jag för rejält. I SL har han namnet Rob Barber och i RL är han Rob Steenhorst, som bor och verkar i Holland. Hans målningar är som egna historier och de är märkligt utförda, nästan som fotografier men ändå inte och man kan inte säga om de är gjorda/tagna i SL fastän en del av människorna i bilderna ser så ut. Hans bilder får mig att tänka på scener ur Roy Anderssons lång- och reklamfilmer med sin säregna scenografi och sina "vanliga" skådespelare.

Rob Steenhorsts hemsida

Här följer några av Rob Barber/Steenhorsts målningar jag fastnade lite extra framför:Rob Barber har ett eget galleri i SL - Sky & Garden Gallery - där han just nu visar upp en landsmans konst, nämligen Jans Muskee.

Hans bilder är också väldigt speciella som berättar tydliga historier men där tankarna kan flöda fritt åt alla håll när man ser målningarna. Många av Jans målningar är pornografiska kan man säga, hel del naket återfinns i hans bilder. Till bilderna har han ofta lagt till en text - ofta på latin eller engelska och oftast väldigt fyndig sådan - som ger en extra dimension till bilden. Just den delen påminner mycket om en favorit inom genren att kombinera bild och text, nämligen Jan Stenmark. Även Muskees bilder får mig att osökt tänka på Roy Anderssons arbete, särskilt då färgskalor och karaktärerna.

Jans Muskees hemsida


Här följer några av Jans Muskees målningar jag fastnade lite extra framför:


Jag kan inget om konst, vilket är en vanlig fras och kanske lätt att ta till som ett försvar när man inget vet och vill komma undan från ansvar från att tycka något, men det är sant - jag kan inget. Det som jag gör när jag ser verk av en konstnär är att titta på ett konstverket och sen antingen göra två saker: Antingen går jag vidare och har glömt det i samma stund eller så stannar jag kvar, begrundar, tittar lite till, funderar, låta mig beröras och låter konstverket få komma till mig så att säga och ta en plats i minnesbanken och detta görs oberoende av vem konstnären är, känd eller okänd. Flera av målningarna av de här båda konstnärerna har jag blivit berörd av och kommer minnas och jag är glad över att jag gjorde den här upptäckten häromdagen.

1 kommentar:

  1. Milli, du har gjort ett väldigt bra jobb och valt ut precis de rätta bilderna så att man blir nyfiken på mer!

    SvaraRadera